Tilbage til forsiden
           
 
 
 
 
 

Kunsten at kløve træ

En god huggeblok skal være ca. 50 cm høj, og minimum 30 cm i diameter. En sådan blok er tung og bred nok til at den ikke vælter, hvis du skulle ramme et stykke træ forkert. Det er vigtigt at brændet placeres så langt inde på huggeblokken som muligt, i forhold til dig, når du kløver træ. Så sætter øksen sig i blokken, i stedet for dine ben, hvis øksen skulle smutte. Under alle omstændigheder er der en god ide, at anvende det rette sikkerhedsudstyr, når du kløver brænde. Brug sikkerhedssko, med tå værn, eller endnu bedre, sikkerhedsstøvler, med både tå værn, og beskyttelse i skaftet. De Sikkerhedsbukser der anvendes ved brug af motorsav, kan også anbefales. De lange seje kunststof fibre i bukserne forhindre at øksen trænger igennem, og kan begrænse skaden til et blåtmærke, i stedet for er grimt snitsår. Husk også sikkerhedsbriller, specielt hvis du engang imellem anvender kile og hammer til kløve arbejdet. Der kan springe små sylespidse jern splinter fra kilen. Det er en fornøjelse at kløve træ med håndkraft, og har du det rigtige udstyr bliver det endnu sjovere.

Den specielle udformning af øksehovedet, forhindre at øksen sætter sig fast i træet, og letter kløvning af træet.

Kløveøkse med faconskaft

Der er blevet produceret økser hos Brødrene Øyo i Norge siden 1882. Her produceres en af de mest effektive kløveøkser der nogensinde er lavet. Produktionen finder sted i Geilo, hvor der på grund af rige jernforekomster, har været et driftigt smedehåndværk siden vikingetiden. Økserne fra Brødrene Øyo er smedet og hærdet på baggrund af 128 års erfaring, og både funktionalitet og kvalitet er i top. Afhængig af modeltype og anvendelse er økserne skæftet med enten hickory eller bøgetræ skaft. Den præcise udformning af hvert eneste øksehoved sikre gode slibeenskaber, og lang levetid. Kvalitet øger arbejdsglæden, minimerer risikoen for uheld og skader, og er i det lange løb næsten altid den billigste løsning.

En let og ergonomisk rigtig kløveøkse til kløvning af træ i alle størelser. Øksen er udstyret med faconskaft og et special formet øksehoved, der letter kløvningen og minimerer risikoen for at øksen sætter sig fast i træet. Kløveøksen er fremstillet på den norske virksomhed ØYO ved Geilo, der siden 1882 har produceret håndværktøj af super kvalitet. Kun de bedste råvarer anvendes i produktionen, og de mere end 100 års erfaring med bearbejdning og hærdning af stål sikrer gode slibeenskaber og lang holdbarhed af øksens æg.

Den bedste økse til at kløve træ. En let og ergonomisk rigtig kløveøkse til kløvning af træ i alle størelser. Øksen er udstyret med faconskaft og et special formet øksehoved, der letter kløvningen og minimerer risikoen for at øksen sætter sig fast i træet. Læderbeskytter til øksens æg medfølger. Se mere om kløveøksen.

Kløvehammer med forstærket skaft

Kløvehammeren er beregnet til de store kævler. Skaftet er ekstra kraftigt på de øverste 20 cm tættest på øksehovedet. Øksehovedets specielle kileform muliggør kløvning af store og vanskelige stykker brænde.

Kløvehammeren er beregnet til de store kævler. Skaftet er ekstra kraftigt på de øverste 20 cm tættest på øksehovedet. Øksehovedets specielle kileform muliggør kløvning af store og vanskelige stykker brænde. Se mere om kløvehammeren